Е-БЮЛЕТИН НА МУЗЕЯ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ

издание на Регионален исторически музей - София

Костени и керамични пулчета за настолна игра от спасителните археологически разкопки в северната половина на площад Св.Неделя в София

РЕЗЮМЕ

В продължение на повече от един век на изследване на Сердика са намерени различни предмети, които се интерпретират като пулове, използвани в настолни игри. Те не са много на брой, но са достатъчно илюстративни, защото идват от различни археологически контексти. Предметът на тази статия е частта от тези находки - костни и керамични пулчета, открити при археологическите разкопки в северната част на днешния площад "Света Неделя" в град София.

Тези видове открития се срещат през периода на римско господство и много често остават сред непубликувания материал или се споменават само случайно. Фактът, че тяхноте датиране обикновено се поставя между І и V в., с изключение на няколкото случая, в които контекстът на намирането им - гроб, помещение в сграда и т.н., е изрично описан и датиран, както е в случая с находките от площад "Света Неделя" в София.

Трябва да се отбележи, че пулчетата от Сердика са сходни по форма и размери с тези, открити през І-ІV в. В останалите провинции на империята.

Автор: Елена Николова
Регионален исторически музей – София
elli.nikolova@googlemail.com

ИЗТЕГЛИ И РАЗГЛЕДАЙ ПУБЛИКАЦИЯТА ОТ ТУК

Архив на изданието